12/06/2019

Zo koop je een huis als alleenstaande

Zo koop je een huis als alleenstaande

Zo koop je een huis als alleenstaande

De rente staat momenteel historisch laag, dus veel Belgen maken van de gelegenheid gebruik om de baksteen in hun maag om te zetten in een eigen stekje. Maar zelfs in de huidige economie en met gunstige voorwaarden, is het als alleenstaande nog steeds niet eenvoudig om een huis te kopen. Toch is het ook voor hen weggelegd – we zochten voor je uit hoe je dat het beste aanpakt.

Meer singles dan vroeger

Eén op vijf Belgen is alleenstaand, en dat aantal blijft steeds stijgen. Jongeren kiezen steeds vaker eerst voor een carrière en dan pas voor een gezin en kinderen – en daarnaast eindigen meer huwelijken dan vroeger in een echtscheiding. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer singles niet op een partner wachten om een huis of een appartement te kopen.

Kostenplaatje

Als je uitrekent hoeveel huur je jaarlijks neertelt, is het niet moeilijk om in te zien dat dat geld beter geïnvesteerd kan worden in een plekje dat echt helemaal van jou is. Vastgoed blijft één van de meest solide investeringen, en je hebt sowieso een goede return on investment na 15, 20 of zelfs 25 jaar.

Volgens de website immothekerfinotheker.be streef je best naar de ideale situatie van 35% eigen inbreng en niet meer aflossen dan 33% van je netto inkomen. Makkelijker gezegd dan gedaan: de aanschaf- en leningskosten zelf neerleggen (ongeveer 13,5%) is vaak al geen sinecure. Je moet ook zelf instaan voor alle belastingen, onroerende voorheffing, verzekeringen en andere woningkosten.

Tips voor succes

Om toch je droomwoning betaalbaar te maken, kan je rekening houden met volgende tips:

  • Kies voor compact en compleet. Zorg dat je een woning kiest die op lange termijn betaalbaar blijft – qua onderhoud, verwarming, verzekering, en met minimale investeringen in de toekomst.
  • Vermijd het stadscentrum en vergelijk de prijzen met woningen net buiten het centrum, in de stadsrand en de omliggende gemeenten.
  • Overtuig de bank en zorg voor een goed onderbouwd dossier: laat zien dat je een stabiel inkomen hebt, al lang een gelijkaardig bedrag huur betaalt zonder problemen, eventueel een familielid hebt dat borg wil staan als extra garantie.
  • Waag je kansen ook bij verschillende banken! Afhankelijk van hun voorwaarden, en ook van de medewerker die je voor je krijgt, kan het aanbod van de verschillende banken onderling erg verschillen.
  • Beschikt je droomhuis over een extra slaapkamer, aparte garage of polyvalente ruimte die je niet meteen gaat gebruiken? Bekijk dan zeker de mogelijkheden voor verhuur, hetzij op lange termijn of via platformen als AirBnB. Huurinkomsten kunnen door de bank mee worden opgenomen in je maandelijkse terugbetaalcapaciteit.
  • Bespreek met je ouders of zij, al dan niet renteloos, een stuk van het kapitaal aan je kunnen voorschieten, zodat je met een groter eigen kapitaal naar de bank kan stappen.
  • Gaat de bank niet mee in je verhaal? Bekijk dan zeker ook de sociale leningen met aantrekkelijke tarieven voor alleenstaanden. Heel wat papierwerk, maar zeker het bekijken waard als het je een belangrijke besparing kan opleveren.(bron: www.zimmo.be)

Gerelateerde berichten

15 tips voor een vlot verhuisweekend!

15 tips voor een vlot verhuisweekend!

Lees meer
Verhuisd? 3x meubels om je thuis te voelen

Verhuisd? 3x meubels om je thuis te voelen

Lees meer