10/07/2023

4 Tips om te genieten van je hangmat

4 Tips om te genieten van je hangmat

Heb je een hangmat gekocht? Natuurlijk wil je er dan optimaal gebruik van kunnen maken. En dat begint allemaal met de manier waarop je deze gaat ophangen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de hangmat te bevestigen aan twee bomen (lijkt simpel, maar dat is het niet echt). Daarnaast wil je de perfecte lighouding creëren.  In dit artikel leggen we je graag uit hoe je een hangmat goed ophangt en hoe je er echt lekker in kunt liggen, zodat ook jij optimaal kunt genieten van je hangmat. Bijna iedereen doet het automatisch fout, maar met de juiste kennis kun je maximaal ontspannen in je hangmat.

De bevestigingspunten

Om de hangmat veilig te gebruiken heb je ophangpunten nodig die sterk genoeg zijn. Er komt namelijk veel kracht op de deze punten te staan, vooral wanneer je beweegt. Het soort hangmat en het aantal mensen dat erin ligt, beïnvloeden de belasting op de ophangpunten. Als er kinderen in de hangmat spelen, moet je er al helemaal voor zorgen dat de bevestiging veilig is. Je kunt deze het beste tussen twee stevige bomen hangen, maar als dat niet mogelijk is, kun je kiezen voor palen in de tuin, sterke muren (met het juiste bevestigingsmateriaal) of een draagbare en flexibele hangmatstandaard. je zou deze zelfs kunnen gebruiken voor op vakantie.

Het bevestigingsmateriaal

Heb je ervoor gekozen om de hangmat tussen twee bomen op te hangen, dan moet je een stevig touw gebruiken dat niet snel kapot gaat. Je kunt dit touw meestal direct bij de hangmat bestellen, zodat je zeker weet dat het geschikt is. Het is niet verstandig om zomaar touw uit de schuur te halen, want dat is meestal niet sterk genoeg. Als je ergens anders touw wilt kopen, kies dan voor touw dat gebruikt wordt voor zeilboten of bergsport. Dat is stevig genoeg om de bewegingen van de hangmat te kunnen weerstaan en niet snel te slijten of breken.

De afstand bepalen

Voor optimaal comfort moet je voor de afstand tussen twee punten ongeveer 3,5 en 5 meter aanhouden. Een minimale afstand van 3,5 meter is nodig vanwege de lengte van de hangmat zelf.  Als de afstand groter is dan 5 meter, zullen de zijranden van de hangmat strakker komen te hangen. Dit gaat ten koste van het ligcomfort. Of je nu twee bomen gebruikt of palen in de tuin plaatst, een afstand van ongeveer 4 meter tussen de ophangpunten is ideaal.

De juiste hoogte!

Bevestig de touwen op ongeveer 1,80 meter of hoger, afhankelijk van de afstand tussen de bomen. Een eenvoudige methode om touwen te gebruiken is door ze dubbel te vouwen en enkele knopen te leggen om een lus aan één kant te creëren. Haal het uiteinde van het touw door de lus achter de boom en trek het strak. Doe dit bij beide bomen en bevestig vervolgens de hangmat. Hang de hangmat niet strak, maar laat hem in een lichte bocht hangen om voldoende ruimte te creëren voor comfortabel liggen. Zorg ervoor dat de hangmat niet te los hangt, omdat hij nog wat zal doorzakken wanneer je erin gaat liggen. Met deze tips kun je optimaal genieten van je hangmat!

Gerelateerde berichten

3 vragen over nieuwe registratierechten

3 vragen over nieuwe registratierechten

Lees meer
Een van de zeven mooiste cafés ter wereld ligt in... Sint-Niklaas

Een van de zeven mooiste cafés ter wereld ligt in... Sint-Niklaas

Lees meer