13/12/2018

Dit zijn de goedkoopste manieren om je huis te isoleren

Dit zijn de goedkoopste manieren om je huis te isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt niet alleen voor een aangenamere temperatuur binnen, maar ook voor een aanzienlijke besparing op uw energiefactuur. Beter isoleren betekent immers minder verwarmen in de winter, en minder afkoelen in de zomer. Maar: aan je huis (beter) isoleren hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast. Zie je door de verschillende soorten muurisolatie het bos niet meer, of lig je ’s nachts wakker van de juiste keuze materiaal voor je zoldervloer? We zetten graag de mogelijkheden voor kwalitatieve, betaalbare isolatie op een rij.

Dakisolatie
We beginnen bovenaan: de isolatie van je dak. Wist je dat 25 tot 30% van het warmteverlies van je woning via het dak loopt? Je dak goed isoleren is dus een goede eerste stap naar minder verbruik. De opties om dit te doen zijn erg verschillend, ook qua prijs: je kan je dak isoleren voor 8€ per vierkante meter, maar ook voor 80€ per vierkante meter.De meest voordelige manier om je dak te isoleren, is aan de binnenkant. Dit kan met glaswol, cellulosewatten, rotswol, EPS polystyreen, XPS polystyreen of PUR-schuim.

Zoldervloerisolatie
Laten we de vloer van je zolder ook niet vergeten: als je je zolderruimte niet als (slaap)kamer gebruikt, kan je met goede zoldervloerisolatie de warmte al tegengehouden voor hij het dak bereikt. Er wordt isolatiemateriaal geplaatst tussen of op je zoldervloer, voor een kostprijs van 20 tot 25€ per m2.

Spouwmuurisolatie
Flink besparen op je verwarmingskost kan je ook door het isoleren van je spouwmuren. Dat zijn muren die bestaan uit een binnen- en een buitenmuur, met een ruimte tussen die vochtdoorslag voorkomt. Bij spouwmuurisolatie worden er kleine gaten gemaakt in uw buitenmuur en vervolgens wordt er isolatiemateriaal door deze gaten in de tussenruimte gespoten. 

Vloerisolatie
Last but not least: vloerisolatie. Door de vloer van je gelijkvloerse verdieping (beter) te isoleren, voorkom je dat de koude uit de grond je binnenhuistemperatuur doet dalen – plus, het is veel aangenamer lopen op de vloer als deze niet steeds steenkoud aanvoelt! Je kan je vloer isoleren aan de bovenkant (bvb een extra isolatielaag onder je parket) of aan de onderkant als je beschikt over een (kruip)kelder. 

Keuzes, keuzes
Welke isolatie voor jou het hoogste rendement gaat opleveren, en welk materiaal je daar het beste voor kiest, hangt af van verschillende factoren.
Woon je bijvoorbeeld in een half-open of open bebouwing? Dan gaat het isoleren van je buitenmuren een goede eerste stap zetten – een rijtjeshuis wordt immers automatisch mee geïsoleerd door de aanpalende woningen. Je kijkt best ook naar je muuroppervlakte, de grootte van je luchtspouw, en je totale huisoppervlakte bij het kiezen van het isolatiemateriaal.
Heeft jouw (rijtjes)huis een groot dak? Kijk dan zeker naar goede dakisolatie om te voorkomen dat een groot deel van de warmte langs daar verloren gaat. Is je huis eerder hoog en smal, opteer dan voor vloerisolatie om de warmte goed binnen de verschillende ruimtes te houden.
Raak je niet wegwijs uit de verschillende opties? Het advies van een vakman die ter plaatste naar jouw situatie komt kijken, is zeker een goede eerste stap in de richting van een optimaal geïsoleerde woning

Gerelateerde berichten

Keuken boven en slaapkamer beneden

Keuken boven en slaapkamer beneden

Lees meer
3x tips voor een ontspannen veranda

3x tips voor een ontspannen veranda

Lees meer