05/11/2021

Hervorming van de verkooprechten

Hervorming van de verkooprechten

Hervorming van de verkooprechten

Vanaf 1 januari 2022 daalt de registratiebelasting bij de aankoop van een eerste eigendom van 6% naar 3%, ook voor een ingrijpende renovatie betaalt men in Vlaanderen vanaf 1 januari slechts 1% ipv 5%. Hiermee wil de Vlaamse regering haar inwoners een duw in de rug geven om een eigen woning aan te schaffen.

Tekent u dit jaar nog een compromis voor de enige eigen woning, waarvan de akte in 2022 verleden wordt, kunt u toch nog genieten van het verlaagde 3%-tarief. Investeert u dit jaar nog in een bijkomende woning bovenop de enige eigen woning, dan kunt u nog genieten van het 10%-tarief, ook al wordt de akte pas in 2022 verleden, hier is de compromisdatum bepalend. Vanaf 1 januari 2022 betaalt u 12% op een tweede woning.

Ook de termijn om de eigen woning te verkopen als u een andere woning wil kopen, zal worden verlengd. Om te genieten van de verlaagde registratierechten mag men slechts één woning bezitten. Weldra krijgen kopers twee jaar de tijd om hun voormalige woning te verkopen.

Bijkomende vermindering enige eigen 'bescheiden' woning

Een ander belangrijk element is dat de extra korting die geldt bij aanschaf van een bescheiden woning met 20.000 euro wordt verhoogd. Dit betekent dat woningen tot 240.000 euro in kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel en 220.000 euro in andere gemeenten een vermindering voor een enige eigen woning van 5.600 euro of 4.800 voor de enige eigen woning et een ingrijpende energetische renovatie.

De meeneembaarheid dooft uit.

Het verkooprecht ten belope van maximum 13.000 euro, dat u op een vorige woning betaald hebt, kunt u aftrekken van het verkooprecht dat u op een volgende woning moet betalen. Deze meeneembaarheid dooft geleidelijk aan uit om volledig afgeschaft te worden 1 januari 2024. Een combinatie tussen het 3% of 1% tarief en de meeneembaarheid is uitgesloten. Tijdens de overgangsperiode kunnen kopers wel beslissen om het oude tarief toe te passen in combinatie met de meeneembaarheid. Concreet:

  • Ofwel kiest u voor de nieuwe tarieven 3% en 1% zonder meeneembaarheid
  • Ofwel kiest u voor de oude tarieven 6% en 5% met meeneembaarheid


Vlaamse overheid. (2021, 11 5). Registratiebelasting. Opgehaald van vlaanderen.behttps://www.vlaanderen.be/uw-overheid/werking-en-structuur/hoe-werkt-de-vlaamse-overheid/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/registratiebelasting/wijzigingen-verkooprecht-vanaf-1-januari-2022

Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars. (2021, 11 5). biv. Opgehaald van biv: https://www.biv.be/

Gerelateerde berichten

Je huis voorbereiden op bezichtigingen: 3 details

Je huis voorbereiden op bezichtigingen: 3 details

Lees meer
6 simpele aanpassingen om van jouw badkamer een oase van rust te maken

6 simpele aanpassingen om van jouw badkamer een oase van rust te maken

Lees meer