29/05/2024

Je thuiskantoor inrichten

Je thuiskantoor inrichten

Op kantoor heb je een werkplek die perfect is ingericht om je werk te doen. Veel bedrijven zijn na de covid periode overgeschakeld op enkele dagen op kantoor werken en voor de rest thuis. Een fijn thuiskantoor inrichten is dan ook zeker geen overbodige luxe. Het is vastgelegd in de Arbowet dat je thuis net zo fijn moet kunnen werken als op kantoor. Met deze tips richt je een goede werkplek in!

Kies een goede plek in huis

Het is belangrijk dat je thuis kunt werken op een rustige plek zonder al te veel afleiding. Alleen heeft niet iedereen de luxe van een kamer in huis over om deze om te toveren naar een kantoor. Kies er in dat geval voor om een rustige hoek van de kamer om te toveren tot je vaste werkplek. Houd er ook rekening mee dat er een fijne lichtinval is op je werkplek. Over het algemeen geldt: hoe meer daglicht er op je werkplek valt, hoe beter. Dit verbetert je concentratie en daarmee ook je werkprestatie. Let er wel op dat je je bureau zo neerzet dat het licht niet vervelend op je beeldscherm valt of dat je recht in de zon zal kijken. Je zult dan met je ogen gaan knijpen, wat voor hoofdpijnklachten zal zorgen. Mocht je daarnaast ook een mooi uitzicht hebben? Het is goed om je werkplek hierop aan te passen als dat mogelijk is.

Je werkplek inrichten en afstellen

Een werkplek bestaat uit een goed bureau en een ergonomische bureaustoel. De algemene richtlijnen om comfortabel te kunnen werken achter een bureau, zou het minimaal 120 cm breed en 80 cm diep moeten zijn. Ook moet hij niet te hoog of te laag zijn. Een in hoogte verstelbaar bureau is dan ook ideaal. Zo kun je ook afwisselen tussen staand werken of zittend. Daarna komt de bureaustoel. Ook hierbij is het belangrijk dat je deze geheel naar je wensen kunt afstellen. Als je op je bureaustoel zit maken je benen een hoek van 90 graden en de kromming van de rugleuning sluit goed aan bij de kromming van je rug. Wanneer je je bureaustoel aanschuift moeten je armen en ellebogen samen een rechte hoek vormen als je beide handen op je bureau legt. Zo weet je dat zowel je bureaustoel als je bureau op de juiste hoogte staan.

Houdt het opgeruimd!

Als je thuis aan het werk bent, is de grens tussen werk en privé al een stuk vager. Het is dan wel zo fijn als je ook wat opbergruimte bij je werkplek creëert. Zo hoef je niet als je klaar bent met werken nog te kijken naar de Cartridges HP en stapels papieren die op je werkplek liggen. Zorg dan ook dat alles netjes opgeborgen en uit het zicht wordt opgeruimd aan het einde van je werkdag.

Gerelateerde berichten

7 zaken die je moet aanpassen aan je woning zodat jij zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen!

7 zaken die je moet aanpassen aan je woning zodat jij zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen!

Lees meer
DE 7 MOOISTE HOEKJES IN DE WESTHOEK

DE 7 MOOISTE HOEKJES IN DE WESTHOEK

Lees meer