13/05/2024

Huis kopen? Alles wat je moet weten van juridische zaken tot interieur

Huis kopen? Alles wat je moet weten van juridische zaken tot interieur

Je hebt je droomhuis gevonden, maar wat zijn de volgende stappen eigenlijk? Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de stappen die je moet zetten om het huis echt te kopen. Voorkom gezeur of juridische problemen door je er vooraf goed in te verdiepen. We hebben wat advies voor je op een rijtje gezet.

Wat moet je juridisch regelen?

Bij het kopen van een huis heb je iets meer mensen en bedrijven nodig dan alleen de makelaar. Zo heb je voordat het huis officieel van eigenaar gaat wisselen een notaris nodig. Deze moet de kopende partij kiezen, aangezien je hier ook zelf de kosten van betaalt. De notaris regelt de koop-, leverings-, en hypotheekakte. Deze moet van de oude eigenaar overgezet worden naar jouw naam. Daarnaast moet je ook nog in gesprek met de hypotheekadviseur. Deze zal je helpen met het krijgen van de hypotheek en alles daaromheen regelen. De papieren die de hypotheekadviseur aanlevert met betrekking tot de hypotheek, moet je weer overdragen aan de notaris om alles te regelen. Nadat alles geregeld is kan het ook slim zijn om te zoeken naar fiscale advocaten. Deze kunnen je weer helpen en adviseren bij het doen van de belastingaangifte, aangezien sommige kosten bij het kopen van een huis belastingaftrekbaar zijn.

Onderzoeksplicht

Bij het kopen van een woning koop je een woning met al zijn gebreken, of ze nu zichtbaar zijn of niet. Je bent dan ook zelf als koper verplicht om eventueel onderzoek te doen. Zo kan het slim zijn om voor het tekenen van het koopcontract wat onderzoeken te laten uitvoeren. Ook kun je kiezen om onder voorbehoud te kopen. Mocht er dan iets niet goed zijn, kan de koop ontbonden worden. Zeker bij oudere woningen is het slim om bepaalde dingen te onderzoeken. Zo kan er een bouwkundige keuring, asbestinventarisatie of bodemonderzoek gedaan worden. Ook kan het slim zijn om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld afspraken die gemaakt zijn met de buren over overpad of afspraken met de gemeente.

Tijd voor het leuke gedeelte!

Het kopen van een huis kan erg ingewikkeld lijken. Gelukkig zal een goede makelaar je goed begeleiden door het proces heen. Wanneer de hele koop rond is, is het tijd voor de leukere dingen. Je hebt namelijk een heel nieuw huis in te richten! Ga lekker interieur shoppen of neem een interieur styliste in arm om je huis helemaal perfect in te richten. Zo voel je je in no time helemaal thuis in je nieuwe woning!

Gerelateerde berichten

Verhuisd? 3x meubels om je thuis te voelen

Verhuisd? 3x meubels om je thuis te voelen

Lees meer
Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Lees meer