01/03/2024

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Bent u aan het overwegen om te kiezen voor vloerverwarming? Met dank aan Leoliz zetten we alles wat je moet weten over vloerverwarming op een rijtje.
 

Wat houdt vloerverwarming precies in?

Vloerverwarming bestaat al sinds de tijd van de Romeinen. Warme lucht afkomstig van een houtvuur werd door een holle ruimte onder de vloer geleid om zo de vloer op te warmen. Hoewel het principe hetzelfde blijft, is dit vandaag de dag uiteraard een heel ander proces. Dit is hoe men vandaag tewerk gaat bij het plaatsen van vloerverwarming:
Onder de vloer, in de chappe en net boven de vloerisolatie worden buizen geplaatst. Deze buizen worden heel nauwkeurig geplaatst op regelmatige afstand van elkaar. Doorheen de buizen wordt warm water gepompt om zo de vloer en uiteindelijk de omgeving op te warmen.
 

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

1. Vloerverwarming is zuiniger
Bij het verwarmen met radiatoren moet het cv-water constant opgewarmd worden tot 60°C. In het geval van vloerverwarming is dat slechts 35°C à 40°C. Je bespaart al gauw 10% tot 20% gas bij het verwarmen door middel van vloerverwarming, in vergelijking met het verwarmen met radiatoren. Goed voor het milieu en uw portemonnee!

2. Vloerverwarming bespaart ruimte in huis
Er hoeven immers geen radiatoren opgehangen te worden tegen de muren. Bij het behangen of schilderen hoeven die dan ook niet te worden gedemonteerd. Hierdoor heb je ook meer ruimte om te kiezen waar je meubels kunt plaatsen.

3. Vloerverwarming is hygiënischer
In radiatoren verzamelt zich heel wat stof: plaatsen die lastig schoon te maken zijn, een vervelende klus dus. Met vloerverwarming is dit totaal niet van toepassing. 

4. Minder luchtverplaatsing
Goed voor de mensen met allergieën én voor uw gezondheid in het algemeen. Verwarmen met vloerverwarming zorgt namelijk voor minder luchtverplaatsing en dus ook voor minder stof in de lucht. Dit zorgt ervoor dat er minder of geen gevoel van ’tocht’ ontstaat in de woning. Ook wanneer de deuren van de ene ruimte naar de andere wordt geopend. De vloer, en bij gevolg de ruimtes zijn overal even warm.

5. Meer comfort
Omdat in elke ruimte op elke plaats gelijkmatig wordt verwarmd. Er is nagenoeg geen sprake van temperatuurgelaagdheid in de respectievelijke ruimtes.

6. Met vloerverwarming kun je ook koelen
In de zomer kun je met vloerverwarming ook je woning lekker fris houden, door ‘koud’ water door de buizen te laten circuleren. Wat comfortabeler koelen is dan met een airco. Er wordt in dat geval overal gelijkmatig gekoeld en niet met een unit die plaatselijk staat of hangt te ‘blazen’.

7. Compatibel met warmtepomp
Door de lage werkingstemperatuur van de vloerverwarming én de warmtepomp is dit perfect compatibel.
 

Bent u op zoek naar een nieuwbouwwoning met vloerverwarming? In Madonna (Langemark-Poelkapelle) bieden we u 'De Mangelaar' aan. Dit uniek nieuwbouwproject wordt gerealiseerd door Leoliz: een nieuwbouwontwikkelaar die, met heel wat ervaring in de bouw, zijn klanten graag persoonlijk begeleidt doorheen het bouwtraject. Ontdek alles over 'De Mangelaar' op onze website bij onze nieuwbouwprojecten.

Gerelateerde berichten

OPRUIMTIPS VOOR EEN BETERE VERKOOP VAN UW WONING

OPRUIMTIPS VOOR EEN BETERE VERKOOP VAN UW WONING

Lees meer
LOTHIAS geeft fakkel over aan DIKSIMMO

LOTHIAS geeft fakkel over aan DIKSIMMO

Lees meer