07/11/2017

Welke hernieuwbare energie kiezen voor je nieuwbouw

Welke hernieuwbare energie kiezen voor je nieuwbouw

Wie bouwt, kan op zes manieren tegemoetkomen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie. Met PV-panelen, een zonneboiler, warmtepomp, biomassa of stadsverwarming. Of door te participeren in een hernieuwbare energieproject. Wat is voor jou de beste keuze? Bart Bode van de Organisatie voor Duurzame Energie geeft vier tips.

1. Start bij het ontwerp

“Eigenlijk moet je architect starten met het energievraagstuk. Dat wil zeggen: optimaal isoleren, de dakhelling naar het zuiden richten zodat je zonnepanelen goed renderen, en voorzien in een ruime dakoversteek om oververhitting te vermijden. Pas dan kan je nadenken over de inrichting van je huis.”

2. Breng je opties in kaart

Fotovoltaïsche panelen, een zonneboiler, pelletskachel of warmtepomp liggen voor de hand. Onderzoek ook andere mogelijkheden. Kan je aansluiten op een warmtenet? Zeker doen! Dan hoef je niet te investeren in een eigen verwarmingssysteem.

Tip van de redactie: kijk op de site van je netbeheerder voor eventuele mogelijkheden in jouw buurt. De komende jaren worden warmtenetten aangelegd in onder andere Turnhout, Roeselare, Hooglede, Kuurne en Harelbeke. Daarnaast maken ook steeds meer appartementsgebouwen gebruik van een centraal warmtenet in plaats van individuele cv-ketels.

"Je kan ook participeren in een project voor hernieuwbare energie, bijvoorbeeld een windmolen. Maar dat is door de strenge voorwaarden zelden haalbaar.”

3. Hou het eenvoudig met zonnestroom

“Met PV-panelen voldoe je snel en goedkoop aan de eisen (je moet dan minstens 7 kWh aan elektriciteit per m² bruikbare vloeroppervlakte opwekken, red.). Met een achttal panelen dek je de helft van de elektriciteitsbehoefte van je gezin."

"Wil je het volledige elektriciteitsverbruik dekken, reken dan op een installatie van 4 à 5 kWpiek, of zo’n 32 m² dakoppervlakte. Heb je die ruimte niet , dan is een zonneboiler interessant. 5 m² aan collectoren volstaat voor 50 procent van de warmwaterbehoefte van je gezin .”

4. Denk op lange termijn

“Op lange termijn is een warmtepomp de beste keuze. Zo verwarm je op de meest duurzame manier. Een lucht-luchtwarmtepomp is het goedkoopst. Met een lucht-waterwarmtepomp behaal je een hoger rendement. Een geothermische warmtepomp is het efficiëntst, maar ook het duurst."

"Idealiter combineer je meerdere technieken, bijvoorbeeld een zonneboiler en een warmtepomp of PV-panelen en een warmtepomp. Vooral dat laatste is interessant. Je stuurt de warmtepomp aan met gratis elektriciteit en buffert tegelijk overtollige energie. Als je je elektriciteit niet onmiddellijk verbruikt, maak je via de warmtepomp warm water aan dat je opslaat in een buffervat. Een alternatief voor de opslag van zonnestroom, aangezien zonnebatterijen erg duur zijn."

"Heb je niet het budget voor een dubbele investering? Plaats dan eerst PV-panelen. Achteraf kan je nog overschakelen van een condensatieketel naar een warmtepomp", besluit Bode.

Bron: Livios

Gerelateerde berichten

Start uw eigen kantoor met Diksimmo

Start uw eigen kantoor met Diksimmo

Lees meer
15 tips voor een vlot verhuisweekend!

15 tips voor een vlot verhuisweekend!

Lees meer