16/06/2022

ASBESTATTEST VERPLICHT VOOR WONINGEN GEBOUWD VOOR 2001

ASBESTATTEST VERPLICHT VOOR WONINGEN GEBOUWD VOOR 2001

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Werd deze woning gebouwd voor 2001? Als het antwoord op deze 2 vragen ‘ja’ is, dan moet u binnenkort een asbestattest kunnen voorleggen. Vanaf wanneer dit precies verplicht is, wat daarin staat en waarom dat nodig is ontdekt u in deze blog.

Vanaf 23 november 2022 verplicht asbestattest bij de verkoop van woningen gebouwd voor 2001.

Binnen een 5-tal maanden bent u als eigenaar verplicht om een asbestattest te kunnen voorleggen bij de verkoop van uw woning, althans als deze gebouwd werd voor 2001. We raden u echter ten stelligste aan om niet te wachten tot dan. Als verkoper kunt u nu al een asbestattest voorleggen aan potentiële kopers. Ook bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt verplicht om een kopie te bezorgen aan de nieuwe huurders.

Wat staat er in het asbestattest?

In het asbestattest staat de uitspraak over de asbestveiligheid van de woning. Lijkt eenvoudig, maar er gaat wel degelijk een hele procedure aan vooraf.
Allereerst komt de asbestdeskundige langs in uw woning voor een visuele inspectie, beoordeling en eventueel ook een staalafname. Tijdens zijn/haar bezoek raadpleegt de asbestdeskundige ook de nodige bewijsdocumenten.
Vervolgens maakt OVAM (= Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) van dit verslag een uniek asbestattest.
Ten slotte nemen wij die informatie op in de compromis bij de verkoop van uw eigendom.

Waarom is een asbestattest noodzakelijk?

En waarom enkel voor woningen met een bouwjaar tot 2001? Eenvoudigweg omdat het gebruik van asbest in België pas werd verboden vanaf 2001. We moeten u uiteraard niet meer vertellen over de talrijke negatieve gevolgen van asbest voor uw gezondheid.
Dankzij het asbestattest komt u te weten welke materialen asbest bevatten, en vooral hoe u ze uit uw woning kunt verwijderen.

Beschikt u nog over een woning van voor 2001 en wenst u die te verkopen? Wacht dan niet langer en contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende schatting!

Gerelateerde berichten

OPRUIMTIPS VOOR EEN BETERE VERKOOP VAN UW WONING

OPRUIMTIPS VOOR EEN BETERE VERKOOP VAN UW WONING

Lees meer
Start uw eigen kantoor met Diksimmo

Start uw eigen kantoor met Diksimmo

Lees meer