13/11/2020

Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat (afgekort EPC) is een noodzakelijk document bij de verkoop/verhuur van uw woning. Bovendien hechten potentiële kopers/huurders steeds meer belang aan een goed EPC. In deze blog krijgt u een antwoord op de meest gestelde vragen over het EPC.

Het EPC informeert potentiële kopers/huurders over de energiezuinigheid van een woning. Op dit certificaat staat een score, hoe lager deze is, hoe energiezuiniger de woning. Verder staan hier ook adviezen op om energie te besparen.

Wanneer is een EPC noodzakelijk?

Als u een woning verkoopt bent u in elk geval genoodzaakt om een EPC voor te leggen. Concreet gaat het hier over elke wooneenheid die autonoom kan functioneren. Dit zijn alle woningen die beschikken over een toilet, douche of bad en keuken.

Onder deze regeling vallen dus alle huizen, appartementen, studio’s, sociale woningen, serviceflats en vakantiewoningen. Bij deze laatste twee zijn er wel uitzonderingen: als de serviceflat werkt met een dagprijs is een EPC niet noodzakelijk. Bij vakantiewoningen moet enkel een EPC aanwezig zijn vanaf een contract van twee maanden.
Een EPC is ook niet vereist voor woonboten en wooneenheden die onbewoonbaar werden verklaard.
Ten slotte is er nog 1 uitzondering op de regel:

Als de wooneenheid te koop of te huur wordt aangeboden zonder schriftelijke publieke reclame (krant, website, zoekertjes, etc.) is een EPC niet verplicht. Denk hierbij aan de verkoop aan familieleden of vrienden.

Wat zijn de voorwaarden voor een geldig EPC?

Elk EPC moet worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige en is telkens 10 jaar geldig. Als u geen of een ongeldig EPC hebt riskeert u een boete tussen 500 en 5000 euro.

Hoeveel kost een EPC?

Dit bedrag hangt af van een aantal variabelen. Het aantal vierkante meters van de bewoonbare oppervlakte en het type woning zijn twee factoren die een significante invloed hebben op de prijs. Hoe kleiner de bewoonbare oppervlakte, hoe minder werk voor de energiedeskundige.

Over het algemeen komt het opstellen van een EPC tussen de 160 en 350 euro. U betaalt rond de 160 euro voor een klein appartementje en ca. 350 euro voor een grote alleenstaande woning.

Hoe kan ik mijn EPC verbeteren?

De EPC-waarde gaat van F (rood, zeer slechte energieprestatie) tot A+ (donkergroen, heel goeie energieprestatie).

Hoe hoger deze waarde, hoe meer energie uw woning verbruikt. Om meer kans te maken op een vlotte verkoop van uw woning spreekt het voor zich dat de EPC-waarde zo laag mogelijk moet blijven. Dit is wat u hiervoor kunt ondernemen:
 

  1. Zonnepanelen:
    groene energie van zonnepanelen leveren een gunstiger resultaat op.
  2. Isolatie van uw buitenmuren:
    als uw buitenmuren goed geïsoleerd zijn kan de EPC-waarde met bijna 1/3 dalen.
  3. Beglazing van uw deuren en ramen:
    Zeker in oudere woningen zijn ramen en deuren vaak slecht geïsoleerd. Als er nog enkele beglazing is raden we ten zeerste aan om dit te vervangen door dubbel glas.
  4. Dakisolatie:
    Wellicht een van de goedkoopste en meest efficiënte manieren om de EPC-waarde omlaag te halen. Dakisolatie is eenvoudig zelf te plaatsen en zorgt ervoor dat uw woning veel minder verwarming nodig heeft.
  5. De verwarmingsketel:
    Als uw verwarmingsketel nog een atmosferische gasketel is, raden we sterk aan om hem te vervangen door een gas condensatieketel.

Waar kan ik mijn EPC laten opmaken?

Een EPC moet worden opgemaakt door een energiedeskundige. Doe hiervoor een beroep op uw vertrouwde makelaar. Diksimmo staat steeds voor u klaar om het EPC van uw woning op te stellen. Contacteer ons hier.

Gerelateerde berichten

Dit zijn de goedkoopste manieren om je huis te isoleren

Dit zijn de goedkoopste manieren om je huis te isoleren

Lees meer
trending interieur?

trending interieur?

Lees meer