10/02/2022

Hoe de waarde van je woning verhogen voor verkoop?

Hoe de waarde van je woning verhogen voor verkoop?

Je huis of appartement te koop zetten, is een spannende gebeurtenis. Elke verkoper hoopt natuurlijk dat hij genoeg voor zijn woning zal ontvangen. Gelukkig zijn er enkele investeringen die je kan doen om de waarde van je woning te verhogen voor verkoop. Wij zetten er vijf op een rij.

     1. Los de kleine gebreken op

Het zit ‘m soms in de kleine dingen. Probeer daarom alle kleine gebreken en problemen in je woning op te lossen, want toekomstige kopers zien alleen maar meer kosten. Een kapotte lamp, een losse tegel, gaten in de muren, een lekkende kraan, afgebladderde verf, … ga je huis eens rond en maak een lijstje van alle zaken die je zelf gemakkelijk kan oplossen. Voor jou zijn het misschien details, maar voor de potentiële kopers lijkt het wel een woning die perfect is afgewerkt.

     2. Zorg voor een goede eerste indruk

Liefde op het eerste gezicht gebeurt ook bij mensen die hun droomhuis- of appartement vinden. Een knalgroene muur, oubollig behangpapier of een opvallende muurschildering? Die kunnen de eerste goede indruk weleens verstoren. Een likje verf kan daarom wonderen doen. Je kiest het best voor een witte of neutrale kleur, want die laten je ruimtes lichtrijk en groter lijken.

Ook een verzorgd, mooi en opgeruimd interieur kan potentiële kopers over de streep trekken. Natuurlijk neem je jouw meubels gewoon mee naar je nieuwe woning, maar zo kunnen bezoekers wel dromen over hoe hun leven er in de woning er zou uitzien. Verkoop je een leegstaande woning? Geen paniek, bij Diksimmo hebben we tal van staging materiaal om jouw woning mooi aan te kleden. Dat lijkt misschien overdreven, maar mooi ingerichte woningen verkopen wel degelijk sneller en vaak ook tegen een hogere verkoopprijs.

Ten slotte trek je best ook eens de tuin in voor je potentiële kopers ontvangt. Maai het gras, verwijder onkruid, maak je terras schoon, snoei je hagen, vervang die kapotte omheining en plant enkele bloemen. Met een mooi interieur en een verzorgde tuin zorg je voor een goede indruk, zowel binnen als buiten. 

     3. Renoveer je badkamer en/of keuken

Een badkamer of keuken renoveren kost natuurlijk een hoop geld, maar soms is het toch de moeite om hierin te investeren aangezien het de waarde van je woning gevoelig kan verhogen. Voor veel potentiële kopers zijn het namelijk twee doorslaggevende ruimtes. Soms kunnen een nieuwe douchewand en andere tegels in de keuken, of een nieuw werkblad en andere spatwand al een wereld van verschil maken.

Vaak is het niet nodig om je hele badkamer of keuken te vervangen. Dat kost niet alleen veel geld, maar het kan ook niet de bedoeling zijn dat deze twee ruimtes plots moderner zijn dan de rest van je woning. Is je huis of appartement echt aan een totaalrenovatie woning toe? Dan zal enkel een nieuwe badkamer of keuken weinig verschil maken en laat je de renovatie beter aan de volgende eigenaars over.

     4. Maak je huis energiezuiniger

Met de steeds strenger wordende energienormen is het geen verrassing dat energiezuinige woningen meer waard zullen zijn dan panden die niet voldoen aan de normen. Zijn je dak en muren geïsoleerd? Heeft je woning op zijn minst dubbele beglazing? Heb je een energiezuinig verwarmingssysteem zoals een hoogrendementsketel of zonneboiler? Liggen er zonnepanelen op jouw dak? Al deze elementen zullen er voor zorgen dat je woning aantrekkelijker zal zijn voor geïnteresseerde kopers.

Natuurlijk is het overbodig om te investeren in deze energiezuinige renovaties als je het rendement er niet meer kan uithalen. Niet elke cent die je in jouw woning steekt, wordt immers zomaar doorgerekend in de vraagprijs. Het is daarom een goed idee om een specialist in te schakelen zodat die kan berekenen welke kosten je nog kan recupereren uit een verkoop. De nieuwe bewoners kunnen immers zelf ook energiebesparende renovaties uitvoeren en energie vergelijken om zoveel mogelijk te besparen.

     5. Benut elke ruimte

Een kale zolder of rommelige kamer, daar hebben potentiële kopers natuurlijk niets aan. Met een extra bewoonbare ruimte daarentegen kan je de waarde van je woning laten stijgen. Een kamer die ingericht kan worden als extra slaapkamer, tweede badkamer of bureau klinkt daarom meteen interessant.

Ook hier hoef je geen grote investeringen te doen. Met een likje verf, goede isolatie en staging van Diksimmo kan je jouw zolder of kelder meteen in het oog laten springen bij geïnteresseerden. En geloof ons, daar willen ze gerust een extra centje meer voor op tafel leggen.

Conclusie

Een likje verf, een nieuwe badkamer of een extra slaapkamer kunnen zeker en vast de waarde van je woning verhogen. Voor je investeringen maakt, is het echter belangrijk om het rendement goed te berekenen. Welke kosten kan ik wegnemen voor potentiële kopers? Welk budget heb ik daarvoor nodig? Ga ik de hele investering kunnen doorrekenen in de verkoopprijs? Met een antwoord op al die vragen kan je op een slimme manier de verkoopwaarde laten stijgen.

Gerelateerde berichten

EEN FRISSE KIJK OP HET LEVEN: ALLES WAT U MOET WETEN OVER AIRCO'S

EEN FRISSE KIJK OP HET LEVEN: ALLES WAT U MOET WETEN OVER AIRCO'S

Lees meer
Van dakpannen met geïntegreerde cellen tot complete PV-daken: zonnestroom was nog nooit zo mooi!

Van dakpannen met geïntegreerde cellen tot complete PV-daken: zonnestroom was nog nooit zo mooi!

Lees meer