01/03/2018

Jacht op huizen met klein beschrijf

Jacht op huizen met klein beschrijf

Door een wetsaanpassing betaal je op een Vlaamse gezinswoning tegen de zomer 7 procent registratierechten. En dus is de jacht op huizen met klein beschrijf (en slechts 5 procent registratierechten) geopend.

De tarieven van 5 procent voor een bescheiden woning - het klein beschrijf - en 10 procent voor een grotere woonst - het groot beschrijf - verdwijnen voor het standaardtarief van 7 procent.

Wat maakt dat wie nu nog kan kopen met klein beschrijf in bepaalde gevallen enkele duizenden euro's goedkoper uitkomt. Veel kopers zijn vandaag de dag op zoek naar woningen met klein beschrijf. Het scheelt 2 procent: dat zijn niet de grote getallen, maar het is toch mooi meegenomen.

Let wel...

Wie een woning koopt van minder dan 200.000 euro moet op de eerste schijf van 80.000 euro geen registratierechten betalen, goed voor een korting van 5.600 euro. In kernsteden en de Vlaamse rand rond Brussel geldt de korting voor woningen tot 220.000 euro.

Het eenduidige tarief geldt enkel als het gaat om je enige woning. Je moet er ook binnen de twee jaar effectief wonen. Voor tweede woningen, buitenverblijven of andere vastgoedinvesteringen blijft het tarief op 10 procent.

Bron: CIB.web

Gerelateerde berichten

Dit zijn de goedkoopste manieren om je huis te isoleren

Dit zijn de goedkoopste manieren om je huis te isoleren

Lees meer
Ontdek het kleinste vastgoedkantoor van België

Ontdek het kleinste vastgoedkantoor van België

Lees meer