08/11/2017

Sleuteloverdracht

Sleuteloverdracht

Het is zover! Je woning is eindelijk verkocht. Maar je stelt je nu misschien de vraag wanneer je best de sleutels aan de nieuwe eigenaar geeft? Normaal gezien gebeurt dat pas op het moment dat jullie allebei de verkoopakte ondertekenen. Hou er dus rekening mee dat je risico’s loopt als je dat vroeger doet. Beeld je maar eens in dat de woning afbrandt vóór de verkoopakte is ondertekend. Of stel dat de koper in al zijn enthousiasme – en een beetje voorbarig – al met verbouwingswerken begint en later blijkt dat hij zijn lening niet krijgt. En wat doe je als de geïnteresseerde koper de sleutels al in handen heeft, maar de woning uiteindelijk toch niet echt zijn cup of tea vindt? Je ziet het, redenen genoeg om je sleutels niet te vroeg te overhandigen.

Sleutelovereenkomst 

En toch gebeurt het. Omdat je de koper zo sympathiek vindt, bijvoorbeeld. Neem je toch het risico om de sleutels vroegtijdig te overhandigen? Laat de notaris of de vastgoedmakelaar dan een sleutelovereenkomst opmaken. Daarin bepaal je precies onder welke voorwaarden je de sleutels uit handen geeft. Zo kunnen jullie overeenkomen dat de koper geen ingrijpende verbouwingen mag beginnen vóór de verkoopakte ondertekend is. Je kan ook afspreken dat er een plaatsbeschrijving wordt opgemaakt vóór de notaris de akte opstelt. Of jullie kunnen ermee akkoord gaan dat de kosten van de nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit…) en de belastingen voor rekening van de koper zijn, van zodra die de sleutels in handen heeft.

Tip! 

Tot slot nog een gouden raad: zorg er zeker voor dat de koper je het bewijs van zijn brandverzekering bezorgt, vooraleer je hem de sleutels geeft. En wees er absoluut zeker van dat ook zijn lening definitief is goedgekeurd!

Vraag info aan uw vastgoedmakelaar

Je merkt het, er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Gelukkig kan je rekenen op de hulp van uw vastgoedmakelaar. Hij is een echte expert in die materie en weet perfect wat er moet gebeuren. Hij geeft je bovendien objectief en onafhankelijk advies, reikt oplossingen aan en zorgt ervoor dat je met een gerust gemoed deze belangrijke stap in je leven kan zetten. 

Gerelateerde berichten

DE 7 MOOISTE HOEKJES IN DE WESTHOEK

DE 7 MOOISTE HOEKJES IN DE WESTHOEK

Lees meer
3 vragen over nieuwe registratierechten

3 vragen over nieuwe registratierechten

Lees meer