16/02/2021

Wat moet je weten over woonkredieten in 2021

Wat moet je weten over woonkredieten in 2021

2020 en de hypotheekmarkt? Huizenjagers herinneren zich wellicht allemaal het einde van de Vlaamse woonbonus, maar het begin van de lagere registratierechten van 6%. Ook in 2021 kunnen nieuwe woningeigenaars blijven genieten van het 6%-tarief in Vlaanderen, maar kunnen ze ook profiteren van een lage rentevoet voor hun hypothecaire lening en in sommige gevallen ook van een renteloze renovatielening. Ook voor bestaande woningeigenaars loont het om een kijkje te nemen naar hun bestaande hypotheek.

Renteloze renovatielening voor nieuwe woningeigenaars

Wie in 2021 een huis of appartement koopt of verwerft via een schenking of erfenis, én binnen vijf jaar grondige renovatiewerken heeft gepland, kan mogelijk genieten van een renteloze renovatielening. Het idee erachter? De Vlaamse regering wil dat nieuwe woningeigenaars massaal aan het renoveren slaan. En dat is nodig als we de energiedoelstellingen tegen 2050 willen halen, waarbij alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden.

 

Een eerste stap daarbij is een gratis lening voor nieuwe eigenaars die hun huis of appartement binnen vijf jaar renoveren zodat ze het vooropgestelde energiepeil halen. Wil je profiteren van een renteloze lening? Dan moet je eerst aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je huis of appartement moet in het Vlaamse Gewest liggen.
  • Je koopt, erft of krijgt een woning of appartement (in volle eigendom) dat een slechte energieprestatie heeft. Alle partijen moeten de notariële akte in 2021 verlijden (voorlezen en tekenen).
  • Je krijgt een renteloze lening als de woning bij de eigendomsoverdracht EPC-label E of F heeft en het binnen vijf jaar minimaal EPC-label C zal halen door renovaties.
  • Je krijgt een renteloze lening als het appartement bij de eigendomsoverdracht EPC-label D, E of F heeft en het binnen vijf jaar minimaal EPC-label B zal halen door renovaties.
  • Het EPC-label moet je na vijf jaar kunnen aantonen. Dat betekent dat je in die tijd grondige renovaties moet doen, zoals investeren in hernieuwbare energie, een energiezuinige verwarming, betere isolatie, ...
  • Je kan een renteloos renovatiekrediet (maximale looptijd 20 jaar) uitsluitend afsluiten in combinatie met een hypothecaire lening, die je ook in 2021 afsluit. Renteloos betekent hier dat je één keer per jaar de volledig betaalde rente terugkrijgt van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.
  • Als je voor het geërfde of geschonken huis of appartement geen hypothecaire lening afsluit, kan je bij je lokale Energiehuis terecht voor een renteloze Energielening+ (maximale looptijd 20 jaar).

 

Bij zowel een renovatiekrediet als een Energielening+ kan je trouwens maximaal €60.000 lenen voor het renoveren van een woning en maximaal €45.000 voor het renoveren van een appartement.

Nog lagere hypotheekrentes

Historisch lage rentes? Dat is natuurlijk al een tijdje aan de gang. Maar ook in 2021 blijven de rentevoeten van hypothecaire leningen dalen. Gemiddeld kan je nu al een woonkrediet met een looptijd van 20 jaar en een quotiteit van 80% afsluiten tegen een vaste rente van 1,29%. In bijvoorbeeld 2019 lagen de rentevoeten gemiddeld nog tussen 1,5% en 2%. De blijvende dalende rentes kaderen natuurlijk allemaal in het plan van de Europese Centrale Bank om investeringen aan te moedigen, zeker tijdens deze corona pandemie. Want sparen? Dat brengt toch niets meer op.  

 

Hoera voor nieuwe woningeigenaars in 2021 dus? Misschien wel. Want ondanks de stijgende vastgoedprijzen, kan je dus wel een goedkopere woonlening afsluiten. Als we daarbij optellen dat ook ons inkomen in 2021 zal stijgen, leidt dat tot een behoorlijk gunstige financiële situatie voor huizenkopers. Tijd om nu een woning te zoeken zeker?

Herfinanciering woonkrediet

Maar wat als je al een woonkrediet hebt? Kan je dan ook profiteren van de historisch lage rentes in 2021? Natuurlijk. Een lage hypotheekrente is misschien zelfs de kans om je woonkrediet te herfinancieren. Een herziening is interessant als de nieuwe rentevoet met minstens 1% verschilt van je oude rentevoet en als je woonlening nog minstens 10 jaar loopt. Sloot je in 2014 bijvoorbeeld een hypothecaire lening met een rentevoet van 3,5% af? Dan loont het om in 2021 een herfinanciering te overwegen.

 

Je woonkrediet herbekijken is niet gratis, dus vergeet niet om de totale kosten te berekenen om zeker te weten of het interessant is. De kosten en voordelen verschillen trouwens ook bij een herfinanciering bij je eigen of een andere bank. Vergelijken is de boodschap!

Betalingsuitstel woonkrediet

De coronacrisis en een moeilijke financiële situatie gaan voor veel gezinnen hand in hand. In maart van vorig jaar werden al steunmaatregelen voor gezinnen en bedrijven aangekondigd in bijvoorbeeld de vorm van betalingsuitstel voor hypothecaire leningen. In 2021 worden die maatregelen nu verlengd. Heb je al een woonkrediet, maar ervaar je door de pandemie nu financiële moeilijkheden? Dan kan je nog tot eind maart 2021 een betalingsuitstel van kapitaal en interesten van maximaal 3 maanden vragen voor je woonlening. De interesten worden achteraf verrekend en de looptijd van je lening wordt gewoon verlengd.

Gerelateerde berichten

Hervorming van de verkooprechten

Hervorming van de verkooprechten

Lees meer
Koop u een monument

Koop u een monument

Lees meer